THE PARAMETRIC APPROACH

THE PARAMETRIC APPROACH

“The lighting design scheme utilizes a parametric design approach to understand the essence of the scale, “stitching” the lighting through the 44-acre township.”

THE PARAMETRIC APPROACH

Lightings’ Impact on the Varying Scales of the Built Environment Lighting can play an important role in humanizing the scale of large projects. Some of the ways that lighting can help to mediate large spaces is by providing cues for way-finding and by creating moments of intimacy within a larger space. Human-centric lighting design solutions can only be achieved by achieving a careful balance between these two aspects.

The Rise of the Lighting Fabric: The Embroidery Lighting can play an important role in humanizing the scale of large projects. Some of the ways in which lighting can help to mediate large spaces are by providing cues for way-finding and by creating moments of intimacy within a larger space. Human-centric lighting design is often a careful balance between the two. Our lighting design solution for the World Trade Center (WTC) at the Brigade Gateway Complex in Bangalore, India humanized the vast scale of the project through the “Story of the Stitch.” Due to the vast scale of the Brigade Gateway Complex, we created a lighting masterplan that unified all the intricate elements in this fabric using a parametric design approach, “stitching” the lighting through the 44-acre township.

The Brigade Gateway Complex is a mixed-use township with diverse programmatic requirements that was constructed over a period of six years. When we were retained at the beginning of the process to provide lighting design services, we had to develop a set of operating “stitch” rules, so that the “embroidery” created was a cohesive design. The rules of the “scale of stitch” were to extend from the wavelength of light used to the lighting detail for a congregation space, to the 128m-tall facade of the WTC. The implementation of carefully selected lights in the fabric of the site creates a stimulating environment for the community where there is an implied suggestion of spaces for interaction.

“A layered approach was used to develop the lighting on the site to create an appropriate visual hierarchy.”

Some of the different types of spaces spread across the vast site are the World Trade Center (a tower with 32 floors), the Sheraton Hotel and landscape, a residential podium with 13 towers, the Brigade School, a clubhouse, and a multilevel car park. In addition, situated within the site are the Orion Mall, a children’s park, and the Columbia Asia Hospital.

This parametric design approach instated a certain hierarchy to the site, helping visitors to navigate their way around the site easily. The artificial lake in the center of the complex was treated like a theater set, such that the owners could change the illuminated character of the public spaces by using the lighting control system. As a large body of water, it guides an implied circulation for visitors through the progression of light levels. The lake also sets the stage for the two central rain trees as the lighting around the lake guides pedestrians toward important points of interest. Layering and the Expanding Box Light and space are mutually dependent — one cannot exist without another. Light in space is easily understood when seen as the colloquial paintbrush, revealing and hiding elements in space for comfort, productivity, safety, and an appropriate ambiance. In that way, lighting can be appropriately referred to as the art of revealing and concealment. The “box” is the enclosure that is created by the facades of the buildings themselves, with guidance toward the focal points of the design as the axes of direction through all the buildings align towards the center point of the box. The arrangement of light levels is organized such that the gradation of light shifts as it approaches points of convergence. For example, the relationship of the box and circulation throughout the Brigade Gateway Complex is important because it sets a target at the center but also unfolds the progression and scale. The lake in the center is the fulcrum of the site, where the light concentrates and shimmers. The lighting scheme is crucial in establishing a sense of place and enabling intuitive navigation throughout the expansive site. The dramatic forms of the buildings are highlighted and public spaces are given special emphasis through the lighting masterplan. The central plaza is surrounded by commercial spaces and incorporates dramatic water features.

“Light and space are mutually dependent – one cannot exist without another.”

Add Comment